Spring naar de inhoud

Binnentuin in woonzorgcentrum

In WZC De Voorzienigheid in Bocholt hebben de bewoners toegang tot een gezellige binnentuin, met aansluitend een groentetuin. Deze buitenruimte creëert voor zowel bewoner als bezoeker van het centrum een plek van rust. Lees hieronder het volledige artikel.

Aanleg binnentuin in woonzorgcentrum ‘De Voorzienigheid’ te Bocholt

Personen met dementie ervaren vaak een rusteloos gevoel. Men is ongeduldig, snel afgeleid en impulsief. Vaak uit deze rusteloosheid zich in dwaalgedrag, waarbij men op zoek gaat naar vrijheid en rust. De ritmische en repetitieve beweging van wandelen en dwalen helpt mensen met dementie om die rust te vinden.

In het woonzorgcentrum ‘De Voorzienigheid’ in Bocholt weet men maar al te goed wat dit dwaalgedrag van personen met dementie inhoudt, en welke gevolgen het met zich meebrengt. “Omdat het aantal bewoners met dementie toenam, werd er recent een nieuwe woonvleugel bijgebouwd, specifiek voor deze groep”, zegt Marc Voets, oud-directeur van het woonzorgcentrum, “en met hun welzijn in gedachten, besloten we om aansluitend een prachtige binnentuin aan te leggen”.
Het woonzorgcentrum wil op die manier de leefwereld van de bewoners met dementie verruimen door de binnenruimte zo drempelloos mogelijk te maken en hen vrije toegang te verlenen tot een groene buitenruimte. “Planten en bloemen kunnen bewonderen, op een bankje in de tuin gaan zitten, vrij mogen rondwandelen… Deze ervaringen zorgen bij de bewoners voor een gevoel van ontspanning en innerlijke rust”, aldus Voets.

Hoewel men kan deelnemen aan diverse tuinactiviteiten, zit de meerwaarde van de tuin niet zozeer in het ‘zelf de handen uit de mouwen steken en aan de slag gaan’, maar wel in de mogelijkheid om ongestoord te kunnen gaan wandelen, vrijheid te ervaren en andere mensen te ontmoeten.

Er zijn echter nog meer doelgroepen die gebaat zijn bij de aanleg van de binnentuin. De bezoekers van de dagopvang gaan namelijk actief aan de slag in de groentetuin. En ook voor de bezoekende familieleden is de tuin een echte meerwaarde. Deze biedt namelijk een alternatief voor de buitenwereld (het dorp, de horeca…). Geen stress meer om met je dementerende vader, moeder, broer, zus… naar buiten te trekken.

Kortom, de tuin is niet alleen een meerwaarde voor de bewoners met dementie, maar voor alle bewoners en bezoekers van het woonzorgcentrum.