SLEUTELMOMENTEN

Het Vlaamse gezin is niet zo
“standaard” als we denken.

WIST JE DAT…

ANNO 2021 ZIJN ER 2.841.372 VLAAMSE GEZINNEN

ALEENSTAANDEN

65+

GEZINNEN MET KINDEREN

KLASSIEK GEZIN

1-OUDER GEZIN

NIEUW SAMENGESTELD

Bron: …..

GEZINSPIRAMIDE

Gezintransities als basis voor het ontwerp
van het klavertje 4(T)HUIS

De omgeving waarin wij wonen en werken heeft een rechtstreekse invloed op ons welbevinden, ons geluk en onze prestaties. Daarom is het belangrijk dat onze (t)huis met ons mee evolueert. Dat onze woning kansen biedt door op ieder moment te voorzien in onze woonbehoefte en tegelijkertijd zo weinig mogelijk ruimte inneemt voor het welzijn van onze planeet.

Stel je voor …

Een eigen plek die meebeweegt op jouw eigen ritme. Een plek met comfort, ruimte, licht en lucht.
Als we onze vleugels spreiden, als we kinderen krijgen, als we ziek zijn, als we thuis werken, als we alleen wonen, als we een nieuw samengesteld gezin vormen, als we ouder worden. Op al deze sleutelmomenten moet je woning een eigen plek zijn die zich aanpast aan jouw noden.

Kijk samen met ons door een nieuwe bril naar wonen en laat je inspireren door de mogelijkheden van flexibel en modulair wonen met aandacht voor het welzijn van mens en natuur.

Maak van je huis een flexibele en duurzame thuis!


WOONCOMBINATIE

Mogelijk voorbeeld van een volledige woonsituatie
binnen een klavertje 4

Wie ruimt onze zwerfruimte op?

“Meer dan de helft van het woon patrimonium in Vlaanderen is onderbenut. Lees: er zijn te veel kamers of slaapkamers voor het aantal inwoners. Dat probleem neemt vaak toe als de kinderen het huis uit zijn”

Bron: De standaard 17/01/2018 Tim Vekemans en Dimitri Minten.

Zwerfruimte daarentegen, is ruimtelijk afval dat onder-gebruikt is. Ze gaat schuil achter een bestemming die ontoereikend is om de ruimte volledig te benutten, bv. omdat de oorspronkelijke ruimtebehoefte gewijzigd is.

Bron: Vlugschrift zwerfruimte…

Samen maar toch apart: is flexibel wonen de toekomst
‘We willen een oplossing vinden voor verschillende generaties’ vertelt Buteneers. ‘Dat is de enige duurzame manier van bouwen: wat je nodig hebt in een huis verandert met ouder worden. Met hetzelfde gemak ergens blijven wonen op latere leeftijd is heel belangijk.

Eigendom: Zoals in de meeste Europese landen, domineert in België eigen woningbezit. Dit blijkt echter vooral een naoorlogs fenomeen. Vlak na de Tweede Wereldoorlog waren er in Het Vlaams Gewest nog bijna 60% huurders tegenover iets meer dan 40% eigenaars. Die verhouding keerde zich echter snel om. Dit was volgens Descamps (1997) in belangrijke mate omdat de heropbouw na de oorlog verliep via het stimuleren van eigen woningbezit en niet via de bouw van sociale woningen, zoals het faval was in vele andere Europese landen.

Bron: Vlaamse Woonmonitor 2021 Sien Winters, 2021.

Samenlevingsvormen: Kunnen we in een individualistische samenleving zoals de onze voor collectief opvoeden kiezen? ‘Opvoeders hebben de keuze. Meer en meer. Kijk naar mensen die gaan co-housen. Het is weliswaar geen groot collectief, maar daar heerst een streven om collectieve verbondenheid bij te brengen aan kinderen. Bij cohousing gaan gezinnen samen nadenken over opvoeding (Professor Koen Stroeken).

Bron: Goed omringd (It Takes a village to raise a child) Lynn Geerinck, 2021.

MEET THE EXPERTS

Erik Van den Broeck (Partner BDO)

Ruben Braeken (Bezieler Mosard)

Marc Schepers (Schepen stad Hasselt)

Inge Moors (gedeputeerde Provincie Limburg)

Streaming Middag event Vlaamse overheid
(Bart Put & Veerle Custers)